FAQ

ryzyko zawodowe na stanowisku krojczy

Krojczy

Krojczy to pracownik zakładu krawieckiego lub przedsiębiorstwa wytwarzającego produkty odzieżowe, którego głównym zadaniem jest wykrawanie elementów z materiału według określonych schematów, szkiców, lub szablonów.

Krojczy – wymagania w stosunku do pracownika

  • uprawnienia (zależnie od wymagań pracodawcy);
  • kwalifikacje (posiadanie wykształcenia krawieckiego lub odpowiednich zdolności manualnych, wykształcenie co najmniej zawodowe).

Badania

  • wstępne badania lekarskie,
  • okresowe badania lekarskie.

Szkolenia bhp i inne

  • instruktaż ogólny bhp,
  • instruktaż stanowiskowy,
  • okresowe szkolenie bhp nie rzadziej niż co 3 lata,
  • inne uznane przez pracodawcę za niezbędne.

Krojczy – środowisko pracy

Miejscem pracy krojczego jest przestrzeń zakładu krawieckiego lub hali produkcyjnej przedsiębiorstw wytwarzających produkty odzieżowe i galanteryjne. Zawód ten wiąże się z wielokrotnym powtarzaniem prostych czynności w tej samej pozycji, co może powodować poczucie monotonii. Na stanowisku pracy wykorzystuje się m.in. nożyczki, noże krawieckie, mechaniczne wykrawarki.

Identyfikacja zagrożeń

Czynniki fizyczne:

  • upadek na tym samym poziomie,
  • uderzenie o wyposażenie krojowni,
  • upadek na niższym poziomie (schody),
  • poślizgnięcie się,
  • potknięcie się,
  • rozcięcia,
  • przebicia,
  • ostre przedmioty,
  • mikroklimat,
  • energia elektryczna,
  • hałas,
  • pyły,
  • pożar.

Czynniki chemiczne:

  • środki i preparaty czyszczące, środki znajdujące się na wyposażeniu zakładu krawieckiego.

Czynniki psychofizyczne:

  • obciążenie statyczne,
  • obciążenie dynamiczne.

Środki ochronne

  • techniczne (rękawice antyprzecięciowe, okulary ochronne);
  • organizacyjne.

Podobne stanowiska