Krojczy to pracownik zakładu krawieckiego lub przedsiębiorstwa wytwarzającego produkty odzieżowe, którego głównym zadaniem jest wykrawanie elementów z materiału według określonych schematów, szkiców, lub szablonów.
Krojczy – wymagania w stosunku do pracownika
- uprawnienia (zależnie od wymagań pracodawcy);
- kwalifikacje (posiadanie wykształcenia krawieckiego lub odpowiednich zdolności manualnych, wykształcenie co najmniej zawodowe).
Badania
- wstępne badania lekarskie,
- okresowe badania lekarskie.
Szkolenia bhp i inne
- instruktaż ogólny bhp,
- instruktaż stanowiskowy,
- okresowe szkolenie bhp nie rzadziej niż co 3 lata,
- inne uznane przez pracodawcę za niezbędne.
Krojczy – środowisko pracy
Miejscem pracy krojczego jest przestrzeń zakładu krawieckiego lub hali produkcyjnej przedsiębiorstw wytwarzających produkty odzieżowe i galanteryjne. Zawód ten wiąże się z wielokrotnym powtarzaniem prostych czynności w tej samej pozycji, co może powodować poczucie monotonii. Na stanowisku pracy wykorzystuje się m.in. nożyczki, noże krawieckie, mechaniczne wykrawarki.
Identyfikacja zagrożeń
Czynniki fizyczne:
- upadek na tym samym poziomie,
- uderzenie o wyposażenie krojowni,
- upadek na niższym poziomie (schody),
- poślizgnięcie się,
- potknięcie się,
- rozcięcia,
- przebicia,
- ostre przedmioty,
- mikroklimat,
- energia elektryczna,
- hałas,
- pyły,
- pożar.
Czynniki chemiczne:
- środki i preparaty czyszczące, środki znajdujące się na wyposażeniu zakładu krawieckiego.
Czynniki psychofizyczne:
- obciążenie statyczne,
- obciążenie dynamiczne.
Środki ochronne
- techniczne (rękawice antyprzecięciowe, okulary ochronne);
- organizacyjne.