Obowiązki powierzone kelnerowi przez pracodawcę wiążą się z:
- przygotowaniem sali,
- zbieraniem zamówień od klientów,
- odbieraniem posiłków z kuchni oraz roznoszeniem ich po sali,
- sprzątaniem sali po konsumpcji.
Kelner – wymagania w stosunku do pracownika
Kwalifikacje: zależnie od wymagań pracodawcy.
Badania
- wstępne badania lekarskie (książeczka sanitarno-epidemiologiczna, inne w zależności od wskazań);
- okresowe badania lekarskie.
Szkolenia bhp i inne
- instruktaż ogólny bhp,
- instruktaż stanowiskowy,
- okresowe szkolenie bhp nie rzadziej niż co 3 lata,
- inne uznane przez pracodawcę za niezbędne.
Kelner – środowisko pracy
Kelner wykonuje obowiązki w restauracji na sali bądź w ogródku.
Pracownik inkasuje należności przy użyciu:
- kasy fiskalnej,
- terminala płatniczego.
Identyfikacja zagrożeń
Czynniki fizyczne:
- upadek na tym samym poziomie,
- uderzenie o nieruchome elementy,
- upadek na różnych poziomach,
- uderzenie przez spadający przedmiot,
- poślizgnięcie się,
- potknięcie się,
- ostre elementy,
- mikroklimat,
- hałas,
- energia elektryczna,
- wysoka temperatura,
- pożar.
Czynniki psychofizyczne:
- obciążenie statyczne,
- obciążenie dynamiczne,
- agresja ze strony klienta,
- stres.
Środki ochronne
- techniczne,
- organizacyjne.