ocena ryzyka na stanowisku kelner

Kelner

Obowiązki powierzone kelnerowi przez pracodawcę wiążą się z:

  • przygotowaniem sali,
  • zbieraniem zamówień od klientów,
  • odbieraniem posiłków z kuchni oraz roznoszeniem ich po sali,
  • sprzątaniem sali po konsumpcji.

Kelner – wymagania w stosunku do pracownika

Kwalifikacje: zależnie od wymagań pracodawcy.

Badania

  • wstępne badania lekarskie (książeczka sanitarno-epidemiologiczna, inne w zależności od wskazań);
  • okresowe badania lekarskie.

Szkolenia bhp i inne

  • instruktaż ogólny bhp,
  • instruktaż stanowiskowy,
  • okresowe szkolenie bhp nie rzadziej niż co 3 lata,
  • inne uznane przez pracodawcę za niezbędne.

Kelner – środowisko pracy

Kelner wykonuje obowiązki w restauracji na sali bądź w ogródku.
Pracownik inkasuje należności przy użyciu:

  • kasy fiskalnej,
  • terminala płatniczego.

Identyfikacja zagrożeń

Czynniki fizyczne:

  • upadek na tym samym poziomie,
  • uderzenie o nieruchome elementy,
  • upadek na różnych poziomach,
  • uderzenie przez spadający przedmiot,
  • poślizgnięcie się,
  • potknięcie się,
  • ostre elementy,
  • mikroklimat,
  • hałas,
  • energia elektryczna,
  • wysoka temperatura,
  • pożar.

Czynniki psychofizyczne:

  • obciążenie statyczne,
  • obciążenie dynamiczne,
  • agresja ze strony klienta,
  • stres.

Środki ochronne

  • techniczne,
  • organizacyjne.

Podobne stanowiska

Podziel się opinią:

%d bloggers like this: