Rzeźnik jest zatrudniony na stanowiskach wstępnej obróbki tusz i rozbioru mięsa w zakładach, gdzie prowadzony jest ubój. Pracownik wykonuje wstępną obróbkę tusz: oczyszczanie zewnętrzne, opalanie, mycie, usuwanie skóry oraz wytrzewianie. Robi to za pomocą oparzalników, maszyn do skórowania i odtłuszczania. Wykrawa mięso na stołach do rozbioru za pomocą tasaków oraz noży. Miejsce pracy to głównie wentylowane hale. W halach do obróbki wstępnej występuje nieprzyjemny zapach oraz podwyższona temperatura, a w halach do rozbioru temperatura waha się między 8°C a 12°C.
Rzeźnik – wymagania w stosunku do pracownika
- uprawnienia (zależnie od wymagań pracodawcy),
- kwalifikacje (zależne od wymagań pracodawcy).
Badania
- wstępne badania lekarskie,
- okresowe badania lekarskie.
Szkolenia bhp i inne
- instruktaż ogólny bhp,
- instruktaż stanowiskowy,
- okresowe szkolenie bhp nie rzadziej niż co 1 rok,
- kursy organizowane przez zakłady doskonalenia rzemiosła,
- inne uznane przez pracodawcę za niezbędne.
Rzeźnik – środowisko pracy
Rzeźnik pracuje głównie w zamkniętych pomieszczeniach (tj. hale przemysłowe). Pracuje w zmiennych warunkach temperaturowych. Podczas pracy pracownik używa:
- noży,
- tasaków,
- pilarek tarczowych,
- opalarek.
Identyfikacja zagrożeń
Czynniki fizyczne:
- upadek na tym samym poziomie,
- upadek na niższym poziomie (schody),
- poślizgniecie się,
- potknięcie się,
- uderzenie o wyposażenie hal,
- ostre przedmioty,
- mikroklimat,
- ostre elementy,
- energia elektryczna,
- hałas,
- gorące płyny i powierzchnie,
- pożar.
Czynniki biologiczne:
- wirusy,
- bakterie.
Czynniki chemiczne:
- środki i preparaty do dezynfekcji.
Czynniki psychofizyczne:
- obciążenie statyczne,
- obciążenie dynamiczne,
- stres.
Środki ochronne
- techniczne (rękawice antyprzecięciowe, okulary ochronne, obuwie antypoślizgowe),
- organizacyjne.