FAQ

ocena ryzyka zawodowego na stanowisku rzeźnik

Rzeźnik

Rzeźnik jest zatrudniony na stanowiskach wstępnej obróbki tusz i rozbioru mięsa w zakładach, gdzie prowadzony jest ubój. Pracownik wykonuje wstępną obróbkę tusz: oczyszczanie zewnętrzne, opalanie, mycie, usuwanie skóry oraz wytrzewianie. Robi to za pomocą oparzalników, maszyn do skórowania i odtłuszczania. Wykrawa mięso na stołach do rozbioru za pomocą tasaków oraz noży. Miejsce pracy to głównie wentylowane hale. W halach do obróbki wstępnej występuje nieprzyjemny zapach oraz podwyższona temperatura, a w halach do rozbioru temperatura waha się między 8°C a 12°C.

Rzeźnik – wymagania w stosunku do pracownika

  • uprawnienia (zależnie od wymagań pracodawcy),
  • kwalifikacje (zależne od wymagań pracodawcy).

Badania

  • wstępne badania lekarskie,
  • okresowe badania lekarskie.

Szkolenia bhp i inne

  • instruktaż ogólny bhp,
  • instruktaż stanowiskowy,
  • okresowe szkolenie bhp nie rzadziej niż co 1 rok,
  • kursy organizowane przez zakłady doskonalenia rzemiosła,
  • inne uznane przez pracodawcę za niezbędne.

Rzeźnik – środowisko pracy

Rzeźnik pracuje głównie w zamkniętych pomieszczeniach (tj. hale przemysłowe). Pracuje w zmiennych warunkach temperaturowych. Podczas pracy pracownik używa:

  • noży,
  • tasaków,
  • pilarek tarczowych,
  • opalarek.

Identyfikacja zagrożeń

Czynniki fizyczne:

  • upadek na tym samym poziomie,
  • upadek na niższym poziomie (schody),
  • poślizgniecie się,
  • potknięcie się,
  • uderzenie o wyposażenie hal,
  • ostre przedmioty,
  • mikroklimat,
  • ostre elementy,
  • energia elektryczna,
  • hałas,
  • gorące płyny i powierzchnie,
  • pożar.

Czynniki biologiczne:

  • wirusy,
  • bakterie.

Czynniki chemiczne:

  • środki i preparaty do dezynfekcji.

Czynniki psychofizyczne:

  • obciążenie statyczne,
  • obciążenie dynamiczne,
  • stres.

Środki ochronne

  • techniczne (rękawice antyprzecięciowe, okulary ochronne, obuwie antypoślizgowe),
  • organizacyjne.

Podobne stanowisko